Bladspiegel: Ontmaskerd

Als er één ding positief is aan de COVID-crisis, is het dat mentale gezondheid uit het verdoemhoekje werd gehaald. De schreeuw om aandacht te besteden aan mental health werd alom positief ontvangen in de brede laag van de maatschappij. Het is de plicht van De Serre om ook hier met open vizier naar te kijken. Vanuit Ontmaskerd leggen we onszelf bloot en pogen we te motiveren dat jij in je kennissenkring ook eens vraagt hoe het met hen gaat. Dat mag, dat is ok.

Tal van teamleden namen plaats in de zetel om vervolgens hun masker letterlijk en figuurlijk af te doen.  Design door Yannick Douw.

Tal van teamleden namen plaats in de zetel om vervolgens hun masker letterlijk en figuurlijk af te doen.
Design door Yannick Douw.

Marie Vanderlinden: Onvoorstelbaar en onvoorspelbaar. Over het voorbije jaar zal nog vaak nagebabbeld worden – hopelijk gezellig met zijn allen samen, tussen pot en pint. Het was een jaar van gestolen momenten, van samen alleen zijn en van zoeken naar nieuwe vormen van verbinding met mekaar. We leerden maskers opzetten en maskers afzetten. Maskers die ons op momenten heel veilig doen voelen, maar soms ook alleen en op afstand van mekaar.

We beschermen onszelf er letterlijk en figuurlijk mee. Letterlijk door dat vervelende stukje stof dat je nog snel ergens uit een jaszak graait, figuurlijk door stukjes van onszelf niet met iedereen te bespreken. Het zijn dan vaak de moeilijke dingen die we liever niet steeds van onder het stof halen. ‘Cava cava, met u?’ rolt er al uit voor we eigenlijk deftig stilstaan bij wat er juist aan ons gevraagd wordt. En hey, misschien is dat ook helemaal niet zo erg! Misschien is het gezond dat onze bezorgdheden niet zomaar overal op tafel liggen en dat we niet ieders moeilijkheden continu voorgeschoteld krijgen. Het voelt gewoon safe om stukjes van onszelf veilig in bewaring te mogen houden.

Maskers zijn dus ook echt best normaal. We zetten ze vaak niet eens bewust op. Ze zorgen ervoor dat de wereld functioneert en dat we ruimte hebben om de dingen achter de schermen voor onszelf op een rijtje te zetten. Dat we niet continu meegesleurd worden door hoe een ander zich voelt. ’t Is dus helemaal oké dat je binnenkant en je buitenkant niet altijd overeenkomen. Maar… De keerzijde is dat we wel eens vergeten dat de buitenkant van een ander ook niet altijd overeenkomt met zijn binnenkant. We scrollen over onze feed met buitenkanten en hebben het daardoor nog lastiger met onze eigen binnenkant. We vergelijken onbewust de verkeerde dingen met mekaar. 

Marie en Jelle: vaste waarden binnen team De Serre en initiatiefnemers van Ontmaskerd.  Foto door Annika Wallis.

Marie en Jelle: vaste waarden binnen team De Serre en initiatiefnemers van Ontmaskerd.
Foto door Annika Wallis.

’t Is dus gezond om te blijven zien dat achter het masker van een ander soms ook heel wat schuilt, al zien we het niet meteen. Dat we misschien niet zo alleen zijn in die lastigheid dan we denken. Het doet ons misschien ook stilstaan bij hoe het nu eigenlijk écht gaat met onze kameraad, lief, buur, collega, … Zodat we daar, zeker in een jaar als het deze, misschien eens extra naar kunnen vragen. Dat we zeggen tegen de ander: ‘’t is oké om uw masker af te zetten’. En dat we daardoor op tijd en stond, wanneer het goed voelt, ook ons eigen masker even kunnen laten gaan. 

Want alleen zo maken we écht verbinding met mekaar.

De Serre ambieert met Ontmaskerd niet dat het antwoorden kan geven. Ook wij weten niet altijd hoe het moet. We willen louter een gesprek op gang brengen en een verbindende factor zijn. Dúrf te vragen hoe iemand zich voelt binnen je kennissenkring. Er zijn vandaag wel heel wat initiatieven die met jou willen en kunnen meekijken. Wat jij nodig hebt, dat voel je nog steeds zelf het beste aan. We sommen er alvast even een paar voor je op:

  • Çava Çava - een initiatief van Jeugd Hasselt

    Bij Çava Çava vind je links naar verhalen van anderen, tips om er mee om te gaan, er over te praten, in te checken bij je vrienden en hun te vertellen wat ze voor jou kunnen doen.

  • Tele Onthaal
    Praat bij Tele-Onthaal over wat jou bezighoudt. Soms moet je al je moed bijeen rapen voor een gesprek. Of vraag je je af of zo’n gesprek wel veilig is. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om te praten, houdt Tele-Onthaal de drempel zo laag mogelijk.

  • Zelfmoordlijn

    Bij de Zelfmoordlijn1813 staat er steeds iemand voor je klaar. Elk gesprek is anoniem en gratis.

  • Professionele hulpverlening

    Als je het niet meer gedragen krijgt met je persoonlijke netwerk, is er professionele hulp die voor je klaar staat. Denk aan psychologen, CGG, CAW/JAC, …

De Serre wil de initiatiefnemers van de dit project, Marie Vanderlinden en Jelle Hermans, uitvoerig bedanken om een luisterend oor te zijn voor het hele team en moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
Daarnaast ook niets dan lof voor alle teamleden die de moed vonden om voor een camera hun gevoelens uit te spreken, chapeau.

Bekijk hieronder het eerste deel 1 (3 delen in totaal) van Ontmaskerd.

Onze Serrefamilie toont onomwonden wat er achter hun masker schuilt.Onze boodschap? Het is oké om niet goed in je vel te zitten, of net wel. Om mensen om je ...

Auteur: Marie Vanderlinden