2024 - LGBTQIA+ en FLINTA jongeren

Welkom in het eerste jaar van Project Bloom, waar we in 2024 een speciale focus leggen op de LGBTQIA+ en FLINTA gemeenschappen. Dit jaar is gewijd aan het luisteren naar, leren van en vieren van deze groepen.

Wat Betekent LGBTQIA+ en FLINTA?

In het kader van Project Bloom 2024 bij De Serre willen we dieper ingaan op de betekenis van de termen LGBTQIA+ en FLINTA. Deze termen omvatten een breed scala aan genderidentiteiten en seksuele oriëntaties, en ze helpen ons om de diverse gemeenschappen waarop we ons richten beter te begrijpen.

LGBTQIA+ is een overkoepelende term die staat voor lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer of questioning, intersekse, en aseksuele personen, plus alle andere seksuele oriëntaties en genderidentiteiten. Het doel van deze term is om de diversiteit en complexiteit van menselijke seksualiteit en genderidentiteit te erkennen en te vieren.

Aan de andere kant staat FLINTA voor femmes, lesbiennes, intersekse, niet-binaire, transgender, en agender personen. Deze term wordt gebruikt om een nog specifiekere groep binnen de LGBTQIA+ gemeenschap te identificeren, met nadruk op personen die zich vaak aan de randen van de maatschappelijke genderconstructies bevinden.

In 2024, met ons eerste jaar binnen Project Bloom, richten we ons op het verbeteren van ons begrip en onze ondersteuning voor deze rijke gemeenschappen. We willen hen niet alleen een stem geven, maar ook actief werken aan het creëren van een ruimte waar iedereen zich veilig, geaccepteerd en gewaardeerd voelt. Dit doen we door middel van gerichte trainingen, het ontwikkelen van beleid, en het aanpassen van onze faciliteiten om inclusiviteit en veiligheid te garanderen.

Onze Doelen voor 2024

  1. Versterken van Inclusiviteit en Veiligheid

    • Implementatie van inclusieve praktijken en beleid in De Serre.

    • Creëren van een veiliger en verwelkomende omgeving voor LGBTQIA+ en FLINTA+ individuen.

  2. Educatie en Bewustwording

    • Organisatie van workshops en evenementen om bewustzijn over LGBTQIA+ en FLINTA+ kwesties te verhogen.

    • Samenwerking met lokale organisaties en experts voor educatieve programma's.

  3. Actieve Betrokkenheid en Feedback

    • Uitvoeren van een enquête om directe feedback van de LGBTQIA+ en FLINTA+ gemeenschappen te verzamelen.

    • Focusgroepen en gemeenschapsbijeenkomsten voor diepgaande gesprekken en input.

CONCRETE ACTIES

  • Trainingen voor Personeel: Trainingen gericht op diversiteit, inclusie en LGBTQIA+ en FLINTA+ gevoeligheden.

  • Genderneutrale Faciliteiten: Invoering van genderneutrale toiletten en ruimtes om inclusiviteit te bevorderen.

  • Community Evenementen: Speciale evenementen en bijeenkomsten georganiseerd om de LGBTQIA+ en FLINTA+ gemeenschappen te vieren en te ondersteunen.

Doe Mee

We nodigen iedereen uit om bij te dragen aan dit belangrijke jaar. Of je nu deel uitmaakt van de LGBTQIA+ en FLINTA+ gemeenschap of een bondgenoot bent, jouw stem en inzet zijn cruciaal voor het succes van Project Bloom.

  • Vul de Enquête in: Jouw feedback is essentieel.

  • Neem Deel aan Evenementen: Blijf op de hoogte van onze aankomende evenementen en workshops.

  • Deel Jouw Verhaal: Heb je een verhaal of ervaring die je wilt delen? Stuur een mailtje naar fleur@deserrehasselt.be