WILDGROEI 2023:
traject Scenografie in nightlife

Samen een tijdelijke nachtclub vormgeven én bouwen. Onder begeleiding van coaches (van oa. Club Derive, Temporary Pleasure, Burenhinder, Constructlab & Vakwerk) bepaal je in’s en out’s van je eigen nieuwe clubspace. Van architectuur naar decor en licht. Van waarden naar programma. Door een combinatie van masterclasses van deze vakexperts én collectief onderzoek genereren jullie samen met ons een next-gen club sceno.

Voor deze editie van Wildgroei slaan we de handen in elkaar met Club Derive: een netwerk dat zich inzet op radicaal en experimenteel club onderzoek met als focus de interactie tussen de omgeving en de clubganger. We organiseren een traject waarin de deelnemers een nieuwe clubruimte vormgeven én bouwen.

Scenografie in het nachtleven verwijst naar het ontwerp en de opstelling van visuele elementen in die specifieke ruimte. We onderzoeken het strategische gebruik van verlichting, decor en architecturale ingrepen om een specifieke sfeer en beleving te creëren.

Gaandeweg zoeken we antwoord op deze vragen;

  • Welke impact kan de ruimte hebben op een muzikale beleving en hoe kunnen deze elkaar versterken?

  • Hoe ziet mijn droomclub er uit en vooral waarom?

  • Welke impact heeft de ruimte op onze nachtelijke beleving en hoe transformeren we deze?

  • Welke interactie tussen ruimte en bezoeker streven we na?

  • Hoe kunnen we via collectieve ontwerpsessies een (nachtelijke)ruimte ontwikkelen die spel, zorg en nieuwe gedragingen faciliteert?

 

꧂ Maak kennis met de coaches

De Serre organiseert het traject samen met het netwerk van Club Dérive. Gedurende het traject schuiven volgende experts samen met jou aan tafel.

Tanja Mala Ngombe (van oa. Burenhinder)

Tanja Mala Ngombe is een scenograaf en beeldend kunstenaar uit Brussel. Haar low poly landschappen zijn een visuele weergave van verschillende zintuigen die ze voelde bij specifieke ontmoetingen. Ze worden gemaakt als een manier om een dieper inzicht te krijgen in haar omgeving en hoe deze haar zintuigen beïnvloeden.

Stan Vrebos (van oa. Temporary Pleasure)

Stan Vrebos, een afgestudeerd architect, is een ontwerper die zich specialiseert in de wereld van tijdelijke architectuur. Hij kwam er eerst mee in contact via Horst Arts & Music en Stelplaats. Zo vond Stan zijn liefde bij Temporary Pleasure, waar hij nu de rol van hoofdarchitect vervult.

Dit collectief richt zich op het ontwerpen en realiseren van tijdelijke clubruimtes op diverse locaties. Hierbij staat het opbouwen van gemeenschappen en het ondersteunen van lokale cultuurscènes centraal. Deze tijdelijke clubs worden gezamenlijk met deelnemers gerealiseerd tijdens workshops. Er worden prototypes bedacht en geschetst, en zelfs de betekenis van een club wordt ter discussie gesteld. Uiteindelijk wordt er gezamenlijk gewerkt aan het verwezenlijken van de droomclub van de deelnemers. Deze workshops hebben al eerder plaatsgevonden in steden als Dublin, Praag en Barcelona.

Lars Marcoen (van oa. Club Dérive)

Lars Marcoen drift als ontwerper door disciplines, projecten en ondernemingen. 

Zijn ontwerpen faciliteren spel, verandering, ontmoeting en laten ruimte over voor co-ownership. Hij laat de gebruiker of bezoeker de (ruimte en ruimtelijke) ontwerpen toe eigenen vanuit een geloof dat wij als mens door onze omgeving worden vormgegeven en vice versa. 

Hij geeft zichzelf als doel om ‘communal movement’ in gang te zetten. Dit doet hij niet enkel binnen zijn ruimtelijke ontwerpen, maar ook door het opstarten van organisaties en projecten waaronder Het Werkhuis en Club Dérive.

Simon Breynaert (van oa. Club Dérive)

Simon specialiseert zich in grafisch-architectonisch onderzoek. Zijn focus ligt op de relatie tussen architectuur en beeldende kunst en hoe deze gebruikt kan worden om de verstaanbaarheid van de ruimte te optimaliseren door middel van artistiek onderzoek.
Deze ruimte kan een tentoonstellingsruimte zijn, een openbare ruimte, binnen, buiten of op de rand van beide.

Mathias van de Winkel (van oa. Vakwerk)

Mathias is architect van opleiding. Met zijn bedrijf VakWerk ontwerpt en maakt hij tijdelijke installaties en structuren. Mathias herdacht het modulaire layher systeem en creëert daardoor unieke toepassingen door een eigen ontwikkeld koppelstuk én het gebruik van duurzame of circulaire materialen.

Max Gaublomme (van oa. Affair & Onkruid - Horst Arts & Music)

DJ & co-founder van Affair. Maar voornamelijk slag al Light Designer bij Onkruid, de studio achter Horst Arts & Music. Max richt zich specifiek op het scenografische aspect van lichtontwerp voor dansdoeleinden.

Juul Princen & Lucas Devolder (van oa. ConstructLab)

Juul Prinsen is een sociaal- en productontwerper uit Eindhoven. Gericht op ontmoeting en menselijke verbinding, zet ze maakprocessen in om scenario’s voor te stellen. Ontworpen objecten vertellen verhalen binnen uiteenlopende contexten. Dit creëert tools voor conversatie en ontdekking, wat leidt van gezamenlijke diners en wilde vlot expedities tot mysterieuze tijdcapsule avonturen.

Lucas Devolder is grootgebracht als architect. In zijn werk probeert hij de marge van de stedelijke omgeving op te zoeken om plaats te maken voor wild spelen. Voor hem is de essentie van Architectuur ruimte geven aan de mensen om te doen wat hen gelukkig maakt. Momenteel maakt hij zijn handen vooral vuil voor de collectieven ConstructLab, Lieve Zusjes Stoere Broers en Wildebras waar hij rollen inneemt van expeditiebegeleider en boomhuttenbouwer tot vliegende loodgieter.

 

꧂ Data

  • VR. 15/09 Infosessie traject Wildgroei (19u00 - 20u30) - info en inschrijven via deze link.

  • DO. 28/09 Deadline inschrijvingen (18u00)

  • ZA. 07/10 Startmoment traject & introductiemoment (met Lars Marcoen)

  • ZA 14/10 Inspiratiesessie door Club Derive (met Lars Marcoen)

  • ZA. 21/10 Inspiratiesessie + Brainstorm & conceptontwikkeling (met Simon Breynaert)

  • ZA. 28/10 Workshop 'Construction technologies as a kit-of-parts in co-constructing temporary architecture' (met Stan Vrebos)

  • ZA. 04/10 Workshop ‘From Design to Implementation’ (met Mathias Van De Winkel)

  • ZA. 11/11 Workshop in breakouts ‘Heartfelt Symbolism: Beyond the tangible” (met Tanja Mala Ngombe) + ‘lighting design as scenography’ (met Max Gaublomme)

  • ZA. 18/11 Workshop ‘Playing Wildly, Out of Context’ (met Lukas Dewereld & Juul Prinsen)

  • VR 24/11 - 25/11 - ZO 26/11 Projectdriedaagse ‘Building The Concept’ (09u00 - 20u00)

    • Catering inbegrepen, overnachting niet inbegrepen.

  • 02/12 Activatie van het eindresultaat door een nightlife event.

Data onder voorbehoud, lichte wijzigingen in het programma zijn nog steeds mogelijk. De sessies gaan steeds door op zaterdagnamiddag of -avond. Aanwezigheid is wel verplicht.

 

꧂ Kostprijs

Voor jou: Een forfaitaire, kostendekkende €50.
Voor deze prijs krijg je:

  • het gehele traject, inclusief workshops & coachingsmomenten.

  • werkmaterialen en ondersteuning in de uitwerking het design & installaties.

  • gratis gebruik van onze ateliers in De Serre gedurende 1 jaar na het project.

  • op afspraak toegang tot de gebouwen van De Serre om, naast de sessies, te komen werken.

  • na de presentatie een kopie van de publicatie.

  • catering tijdens de Project Driedaagse (overnachting wordt door ons niet voorzien)

Voor ons: wij investeren naast onze eigen personeelstijd pakweg zo’n 10.000 euro om dit fantastische project waar te maken.

꧂ Praktisch

Achtergrond: Een gezonde interesse in: architectuur, design, scenografie of kortweg het ontwikkelen van een clubnacht. Een vooropleiding is zeker niet vereist. Een portie goesting wél!
Iedereen is welkom, ondanks je achtergrond, seksuele voorkeur of identiteit.

Leeftijd: we geven prioriteit aan de leeftijdsgroep van 18 tot 30 jaar, als er plaatsen overblijven, mogen ook andere leeftijdscategorieën aansluiten.

Locatie: De Serre Hasselt - Dr. Willemsstraat 34, 3500 Hasselt
Locatie clubnacht: TBA

Contactpersoon: Ruben Vanschoonbeek - ruben@deserrehasselt.be

  • Wildgroei is een entiteit van De Serre Hasselt en kan welig tieren door de Vlaamse overheid.

  • Dit traject is ontworpen in samenwerking met Club Derive.