Bladspiegel: Upcycling

Materialen blijven duurzaam, weggooien is niet nodig. Het hergebruiken van materialen uit noodzaak omwille van budgettaire krapheid evolueerde naar upcycling dat als vast aspect ingebed werd in de werking van De Serre Hasselt.

Upcycling - huh?

Bij upcycling krijgen oude en onbruikbare materialen een nieuwe invulling die waardevoller is als voorheen. Upcycling trekt voorwerpen uit de context en nieuwe producten ontstaan uit creativiteit. Deze vorm van recycleren is duurzaam, ecologisch en bespaart geld. Goed voor het milieu èn de portemonnee dus! Bouwmeesters Niels Kenis en Yannick Douw leggen uit hoe upcycling wordt geïmplementeerd in projecten van De Serre.

Een blik op upcycling in De Serre: archiefkasten worden hergebruikt als toog. Daarnaast wordt er creatief omgegaan met verlichting, decoratie en zitmogelijkheden. Foto door Noa Stulens.

Een blik op upcycling in De Serre: archiefkasten worden hergebruikt als toog. Daarnaast wordt er creatief omgegaan met verlichting, decoratie en zitmogelijkheden.
Foto door Noa Stulens.

Upcycling in De Serre

Yannick Douw & Niels Kenis: In het woord “niets” zit nog altijd “iets”. Ze is nog nooit zo goed van pas gekomen sinds eind 2018.

De tijdelijke invulling in zowel AC Groenplein als AC Dr. Willems werd hard gekenmerkt door archiefkasten die we uit de context trokken. Archiefkasten uit de jaren ‘70 & ‘80 kregen geen invulling meer door de stadsdiensten, dus vonden we het een mooi eerbetoon om deze actief te gaan gebruiken in ons interieur. Ze vormden een prominent barmeubel en deden dienst als decoratieve elementen die een industriële look & feel aan het geheel gaven.

In de zomerperiode bouwden we een klein podium voor Pukkelpop DWNTWN met gevonden betonwapening en simpele houten latten die bij elkaar werden gehouden door herbruikbare tiewraps. Daarnaast bouwden we samen met Z33 en Constructlab het zomerproject “DISplay” uit in de begijnhoftuin. Tijdens een proces van een aantal weken werkte Constructlab een concept uit om de tuin om te vormen tot een ontmoetingsplek en bouwden ze een bar en podium in de vorm van een gigantische zuil met vers hout en een hoop nieuwsgierige vrijwilligers.

Met de restjes die hiervan over bleven, bedachten we een hele reeks tafels en bankjes die we met onze vrijwilligers ineen konden steken. Last-minute toverden we zo nog een mobiele DJ-booth bestaande uit drie elementen die samen het Serre-logo vormen.

De zomerperiode van 2020 leek het meest ambitieuze plan te worden dat we voorgeschoteld kregen. COVID-19 teistert de gehele jongeren- en cultuursector zwaar èn rechtstreeks in het hart. Een verplichte sluiting in het voorjaar van 2020 zorgde voor een grote nood om verbinding en ontmoeting in een gezellige setting te creëren. De lat legden we hoog, het moest een toegankelijke plek zijn waar zowel jong als oud zich thuis zou voelen. De steeds veranderende COVID19-regels noopten ons ertoe aan om in een drietal weken een volledige bar-setting from scratch te bouwen.

De zomerperiode van 2020 leek het meest ambitieuze plan te worden dat we voorgeschoteld kregen. COVID-19 teistert de gehele jongeren- en cultuursector zwaar èn rechtstreeks in het hart. Een verplichte sluiting in het voorjaar van 2020 zorgde voor een grote nood om verbinding en ontmoeting in een gezellige setting te creëren.

─ Niels Kenis

Dit was de ultieme test van onze eerder opgedane recyclage- en bouwkennis. Met de restanten van houten platen en balken die uit de tentoonstellingsruimtes van Z33 in de begijnhuisjes kwamen, bleek al snel dat een installatie dat uit een lijnenspel bestond de beste keuze leek. Er waren namelijk net genoeg platen om een platform mee te bouwen en de balken waren lang genoeg om iets interessants mee uit te spoken.

Aangezien de ontmoetingsplaats zich in de ruïne van de kerk afspeelde, kwam Yannick al snel tot het idee om een abstracte kerk en serre te combineren om zo tot een lichte en stevige constructie te komen. Zo verstevigden de begijnhoftuin en De Serre elkaar en boden zij onderdak aan iedereen in deze vreemde tijden.

Aangezien de corona-maatregelen om evenementen te organiseren toen nog niet bekend waren, ontwierp Yannick tafels die doen denken aan de oude houten meetlatten die we allemaal kennen. Zo konden we makkelijk een opstelling maken waarbij bubbels op een veilige afstand gescheiden konden worden.

De zomerbar in het Begijnhof van Hasselt was het meest ambitieuze project van De Serre Hasselt tot nu toe op vlak van upcyclen. Foto door Jens Kenis.

De zomerbar in het Begijnhof van Hasselt was het meest ambitieuze project van De Serre Hasselt tot nu toe op vlak van upcyclen.
Foto door Jens Kenis.

De voordelen van het proces upcycling zijn bekend. Een groot nadeel is echter dat dit veel tijd kost in het maak-proces. De Serre benadrukt daarom maar graag eens te meer dat er zonder een heleboel personen die hun laatste greintje vrije tijd opofferen, er geen initiatieven verwezenlijkt zouden geweest zijn zoals ze nu gekend zijn.

Daarnaast konden we ook steeds beroep doen op de medewerking van Dienst Jeugd, Dienst Gebouwen en de Technische Dienst van Stad Hasselt. Merci, Ludo, merci! Daarnaast danken we graag Z33 om hun gehele tentoonstellingswanden en houtstructuren ter onzer beschikking te stellen.

Auteur: Niels Kenis