Bladspiegel: Toon Timmerman

Op 17.05 vindt de Internationale Dag tegen Homo-, Bi- & Transfobie plaats. Stad Hasselt plant een weekend vol activiteiten om het stigma tegen te gaan & aandacht te vragen tegen homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.
De Serre, als uitdrager van een safe space waar iedereen welkom is, slaat voor IDAHOT de handen in elkaar met Hasselaar Timmerman. In een ver verleden DJ-Mania winnaar, vandaag de dag één van de vaandeldragers van de vernieuwende dj-lichting die ijzersterke dj sets bouwen rond uitgekiende eclectische selecties, zonder oogkleppen op. Gepokt en gemazeld in house & techno, muzikale stromingen die hun oorsprong vonden in de LGBTQ+ community.


Toon Timmerman: Ik was heel enthousiast toen de Dienst Gelijke Kansen van de Stad Hasselt en De Serre me contacteerden met het voorstel om iets muzikaal rond IDAHOT op poten te zetten. Een feest of fysiek evenement van eender welke aard was door de huidige situatie waarin we ons bevinden uiteraard onmogelijk, dus moest er op een andere manier creatief aan de slag worden gegaan. Zo ontstond het idee om een set op te nemen met tracks van artiesten uit de LGBTQI+ community die, voor mij althans, een grote rol spelen of hebben gespeeld in de ontwikkeling van alle muziek die ik draai. Iedereen weet dat house en techno in de vroegere zwarte LGBTQI+ communities is ontstaan, maar de IDAHOT leek me een ideale gelegenheid om enkele artiesten extra in de spotlight te zetten. .

Om niet zo maar de zoveelste livestream op social media te droppen, ontstond er in een virtuele brainstorm met De Serre het idee een bijhorende video te voorzien. Hiervoor kreeg ik de hulp van Robin Stevens, een geweldige videograaf die ik leerde kennen op Pukkelpop enkele jaren geleden en sindsdien een goede vriend is geworden. Samen besloten we om, in samenspraak met De Serre, enkele dansers uit de LGBTQI+ community voor de camera te plaatsen. We gaven hen en hen carte blanche wat betreft de choreografie en artistieke invulling. Zowel de tracks van de DJ-set als de expressieve performers zelf komen integraal uit de LGBTQ+ scene. In de video boetseren we al die elementen tot een mooi geheel.

IDAHOT, c’est quoi?

IDAHOT is de internationale dag tegen holebi- en transfobie die door de LGBTQ+ community in het leven geroepen is nadat de wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten heeft geschrapt, wat dit jaar trouwens (nog maar) 30 jaar geleden is. Enerzijds kan je het betreurenswaardig noemen dat er een speciale dag voor nodig is om de samenleving eraan te herinneren dat er anno 2020 nog steeds op veel plekken ter wereld sprake is van discriminatie en geweld tegen holebi’s, transseksuelen of interseksen. Anderzijds is de sensibilisering ervan cruciaal, als we ooit hopen in een samenleving te kunnen leven zonder discriminatie van deze minderheidsgroepen.

Iedereen voelde 100% zichzelf bij de performance voor de camera. Zo hopen we aan de wereld te kunnen laten zien dat je trots mag zijn op je genderidentiteit of geaardheid.

Carte blanche performance

Met het hele project trachten we een licht te schijnen op enkele unieke en getalenteerde creatievelingen die onze community rijk is. De performers waren dan ook enorm enthousiast om hun stem te laten horen en te laten zien waar ze voor stonden. Het was hartverwarmend om te zien hoe ze allemaal open bloeiden voor de camera tijdens hun performance. Op de set was geen spoor van onzekerheid te bekennen: het was mooi om te zien dat iedereen 100% zichzelf voelde bij het dansen of acteren in het lichaam en outfit waarin ze zichzelf comfortabel voelden. Zo hopen we dat ze op die manier kunnen laten zien aan andere holebi’s, transgenders of non-binaire personen dat hun genderidentiteit of geaardheid niet in de weg hoeft te staan van zelfaanvaarding en dat je er zelfs trots op mag zijn. Er is gewoonweg meer aandacht nodig voor gender- en seksuele diversiteit, vandaar dat we op IDAHOT dit project de wereld in sturen.

LGBTQI+ community in België

In alle eerlijkheid vind ik dat we nog een lange weg hebben te gaan om aandacht te geven aan de LGBTQI+ community, al denk ik dat we in België stilaan meer stappen zetten in de goede richting. In mijn kringen en vooral in het uitgaansleven merk ik dat veel queers zich steeds vaker comfortabel durven en kunnen voelen, zelfs op de minder alternatieve of openminded dansvloeren.

Nog niet zo lang geleden vertelde een vriend dat hij in hartje Gent aangevallen en bestolen werd toen hij in dragqueen-outfit terugkeerde van een performance.

Echter is het mentale welzijn van vele LGBTQI+ personen nog steeds problematisch. De zelfmoordcijfers tonen overigens aan dat onze kwetsbare community nog altijd één van de belangrijkste risicogroepen is. Voor veel mensen die worstelen met psychische problemen om wille van hun gender of geaardheid, is de drempel naar hulpverlening nog steeds te hoog. Bovendien zullen LGBTQI+ personen blijven kampen met mentale problemen zolang plaatsen zoals scholen, de werkvloer of recreatieve domeinen niet inclusiever worden. Op dat vlak denk ik dat er in ons land dus zeker nog ruimte voor verbetering is. Daarnaast hoor je evenwel nog steeds te veel angstaanjagende verhalen van mensen die het slachtoffer zijn van geweld en discriminatie naar aanleiding van hun genderidentiteit of geaardheid. Nog niet zo lang geleden vertelde een vriend dat hij in centrum Gent aangevallen en bestolen werd, toen hij in dragqueen outfit terugkeerde van een performance. Dat is maar één van de vele trieste voorbeelden die helaas nog te regelmatig het nieuws halen.

Specifieke trackselectie

Het selectieproces was even boeiend als onmogelijk. Ik ben nog nooit zo geconfronteerd geweest met de kill your darlings uitdrukking als bij het samenstellen van de tracklist voor deze set. Er is zo ontzettend veel muziek gemaakt door artiesten met een belangrijke muzikale rol in de LGBTQI+ community, waardoor het simpelweg niet haalbaar is om ze allemaal te includen en het geheel alsnog boeiend te houden. Zo zal je horen dat er bijvoorbeeld geen Frankie Knuckles in zit, maar wel LSDXOXO. Geen Larry Levan, maar Junior Vasquez. Geen Anohni, wel Desire Marea. Naast de meer gerenommeerde artiesten zoals SOPHIE en Arca of labels zoals Cocktail d’Amore en naive, betrok ik ook het werk van Gavilán Rayna Russom, Jasmine Infiniti en Ariel Zetina, om de eenvoudige reden dat ze meer erkenning verdienen voor hun muziek dan ze momenteel krijgen. De rest zal je zelf moeten ontdekken! De volledige tracklist geef ik zoals gewoonlijk mee zodra de set op SoundCloud wordt geplaatst. Het was alles behalve een gemakkelijke opgave, maar volgens mij is de set een behoorlijk accurate reflectie van waar onze kleurrijke community muzikaal voor staat.

Anderhalve meter-videografie

Creatieve projecten op poten zetten kent zijn limieten in tijden van COVID-19. Maar na enkele virtuele meetings met De Serre kwamen we toch vrij snel tot een duidelijk plan waar we naartoe wilden.

Een video opnemen met verschillende performers is allesbehalve evident. Een waterdicht plan hebben om dit proces veilig te laten verlopen was voor De Serre en mezelf heel belangrijk. Zo stelden we een timing op voor de dansers waarbij elke performer apart werd opgenomen. Natuurlijk hadden we ook mondmaskers aan en kon iedereen zijn handen ontsmetten. Ik denk dat we erin geslaagd zijn om een veilige omgeving te creëeren voor iedereen die betrokken was bij dit project

Ondanks de moeilijke omstandigheden ben ik supertrots op de vlotte samenwerking met elke betrokkene. Dat toont hoe gemotiveerd en enthousiast iedereen was om van dit project een geslaagd eindproduct te maken. Op korte tijd en met weinig middelen zijn we er toch in geslaagd om een sterke boodschap te brengen. Dat was nooit gelukt zonder die ongelofelijke drive van alle deelnemers, waarvoor ik iedereen dan ook enorm wil bedanken. Ik vond het een enorm tof project om op poten te mogen zetten met gelijkgezinden. Meer van dat!

Op zaterdag 16.05 om 20u00 check je de video op de Facebook-pagina van De Serre Hasselt.

De Serre bedankt Dienst Gelijke Kansen van Stad Hasselt, de performers Nsenga Contino, Aurora Mesropyan, Jordy Vaesen, Samuel Valor Reyes, Britt Lemmens & Gus Philips, dj & video-director Timmerman & videograaf Robin Stevens.

Credits foto:
Toon Jans.

Auteur: Niels Kenis

De Serre is een safe space waar eenieder welkom is en zichzelf mag zijn.
Waarom zwart-wit denken als er ook kleurentelevisie bestaat?